Грейпфрути и лимони
Цитрусовите плодове са невероятно здравословни плодове, които осигуряват много хранителни вещества, включително витамини, минерали и антиоксиданти. Високото съдържание на естествени захари и плодови киселини в лимоните и грейпфрута обаче може да навреди на зъбния емайл, а увреждането му е изпълнено с много по-сериозни здравословни проблеми със зъбите. Опитайте се да ядете лимони и грейпфрути в ограничени количества и веднага след хранене не забравяйте да си измиете зъбите, така че киселините да останат в устата възможно най-малко време.
Крекери
Крекерите и други продукти, направени от рафинирано брашно, съдържат голямо количество нишесте, което под въздействието на ензимите на слюнката започва да се превръща в захар още в устата и всички знаят за опасностите от захарта за здравето на зъбите.
Морков
Докато морковите са полезни за здравето на очите, красотата на кожата и процесите против стареене, те могат да бъдат вредни за вашето здраве на зъбите. Яркият кореноплоден съдържа доста концентрирани киселини, които разрушават зъбния емайл.
Вино
Подобно на цитрусовите плодове, гроздето е необичайно богато на плодови киселини (между другото, много полезно, но не и за зъбите), чиято концентрация се увеличава още повече по време на ферментационния процес. Това представлява сериозна заплаха за целостта на зъбния емайл и здравето на зъбите като цяло. Освен това червените вина в големи количества съдържат оцветители, които при често използване могат да променят цвета на емайла: правят го по-тъмен.
Сладки газирани напитки
Всеки зъболекар ще ви каже, че захарната сода (дори версията за диета без захар) трябва да се изхвърли, ако здравето на зъбите е важно за вас. Захар, киселини, оцветители и консерванти – всичко това причинява голяма вреда на зъбния емайл и ако добавите и лед към содата, натоварването върху емайла ще се удвои.
Туршии
За да запазят любимите си краставици, домати и други туршии вкус и да не се развалят, по време на консервацията неизбежно се добавя оцет, а оцетната киселина е едно от най-опасните вещества за зъбите. Той сериозно уврежда зъбния емайл, повишава чувствителността и лишава зъбите от естествената им защита срещу кариес и други увреждания. Разбира се, не трябва да изоставяте напълно киселите краставички, но се опитвайте да ги ядете в ограничени количества и не забравяйте да си измиете зъбите веднага.
Фъстъци и бадеми
Ядките са чудесна закуска: те са богати на здравословни мазнини, растителни протеини, витамини и са много удобни за носене със себе си. Както всяка друга твърда храна, хрупкавите ядки могат да причинят микро пукнатини и микро чипове на зъбите ви, което може да доведе до по-сериозни проблеми в бъдеще. Ядките трябва да се ядат бавно, внимателно и в идеалния случай само след накисване.
Превод и редакция: TRENDY NEWS