Захарта причинява голяма вреда на организма, така че диетолозите по целия свят силно препоръчват да се откажете от нея или поне да я ограничите . За да не се лишават от удоволствие, привържениците на здравословния начин на живот търсят различни алтернативи на захарта. Един от най-популярните заместители са смокините. Този плод е не само много сладък, но и богат на много хранителни вещества. Защо смокините са най-добрата алтернатива на любимите ви сладкиши, разказват от Harper’s Bazaar.
Ползите от смокините
Смокините са истински клас мед, който е необходим за правилното протичане на много процеси в организма. Той е необходим за нормализиране на метаболизма, образуването на нови червени кръвни клетки – еритроцити, производството на невротрансмитери и съединителни тъкани.
В допълнение, сладкият плод е необичайно богат на витамин В6 – помага на организма да разгражда протеините до аминокиселини, да получава енергия от тях, играе важна роля за здравето на нервната система (особено когнитивната функция) и е в състояние да забави намаляване на процеса на стареене. По въпроса за запазването на младостта антиоксидантите, богати на смокини, също ще ви помогнат. Те предпазват клетките на тялото от увреждане от свободните радикали, предотвратяват появата на бръчки и хиперпигментация.
Редовната консумация на смокини може да бъде полезна за сърдечно-съдовото здраве. Многобройни проучвания са установили връзка между яденето на смокини и понижаването на LDL, „лошия“ холестерол. Плодът е богат на витамин К , който укрепва стените на кръвоносните съдове, предотвратява тяхното калциране и предотвратява образуването на кръвни съсиреци.
Тъй като сладкият плод е с необичайно високо съдържание на фибри, той играе важна роля за здравето на стомашно-чревния тракт. Смокините подобряват чревната подвижност, стимулират храносмилането и може да предотвратят някои заболявания на храносмилателната система.
Смокините са необичайно богати на различни витамини и микроелементи, чиято концентрация се увеличава значително, ако плодовете се изсушат. В този случай обаче концентрацията на захар и калоричното съдържание на плодовете ще се увеличат почти 5 пъти, така че експертите препоръчват все пак да останете на пресни плодове.
Потенциална вреда
Не е установено, че смокините имат недвусмислено вредни свойства, но поради редица причини трябва да бъдете внимателни с него. Първо, плодовете (особено когато са изсушени) съдържат прилично количество захар, което може да предизвика резки скокове на кръвната захар и в дългосрочен план да увеличи риска от диабет тип 2. Интересното е, че смокиновите листа, от които се приготвя чай, напротив, се показаха като отлично средство за контрол на кръвната захар.
В допълнение, смокините, като почти всеки продукт, могат да причинят тежки алергични реакции, поради изобилието от захар и плодови киселини в състава. Ако изведнъж никога не сте яли, а след това сте решили да опитате – ограничете се до малко количество и вижте как реагира тялото.
Превод и редакция: TRENDY NEWS