Въпреки хубавото настроение, което можем да си докараме с няколко чашки в петък вечер, алкохолът е вреден за нас. И не само в големи количества, разказват от Science Alert.
Скорошни проучвания разкриват, че дори умерената употреба на алкохол е свързана със сърдечно-съдови проблеми.
Кои са най-опасните алкохолни напитки
Науката е категорична по въпроса за тежкото пиене и мозъка: между двете няма и не може да има здравословна връзка. Хората, които пият много, имат промени в структурата и размера на мозъка, които са свързани с когнитивни увреждания.
Но според новото проучване консумацията на алкохол дори в количества, които повечето биха сметнали за пренебрежимо малки – няколко бири или чаши вино седмично – също носят рискове за мозъка.
До това заключение учените са стигнали след задълбочен анализ на данни от повече от 36 000 възрастни, участващи в проучването.
Колкото по-големи са количествата употребен алкохол, толкова повече мозъчна маса чезне. Например при 50-годишни хора, тъй като средното ниво на пиене нараства от една алкохолна единица (около половин бира) на ден до две единици (пинта бира или чаша вино), има свързани промени в мозъка, еквивалентни на остаряване от две години. Преминаването от две до три алкохолни единици в една и съща възраст е като мозъкът да остарее с три години и половина.
„Фактът, че имаме обширна извадка ни позволява да открием фини модели – като например какво е влиянието на полвин бира и на една на ден върху мозъка“ – казва Гидиън Нейв, един от авторите на изследването, преподавател в Училището Penn’s Wharton.
„Тези констатации са в контраст с научните и правителствените насоки за безопасни граници на пиене“, казва Хенри Кранцлер, който ръководи Центъра за изследване на зависимости в Пен. „Например, въпреки че Националният институт за злоупотреба с алкохол и алкохолизъм препоръчва жените да консумират средно не повече от едно питие на ден, препоръчителните ограничения за мъжете са два пъти по-високи. А това вече е количество, което оказва влияние на намаляването на мозъчната маса.“
Експерт съветва как да пием без да се превърнем в алкохолици
Досега се смяташе, че само тежкото пиене причинява промени в мозъчната структура, включително силно намаляване на сивото и бялото вещество в мозъка, а умерените нива на консумация на алкохол не оказват влияние или дори че лекото пиене може да е от полза за мозъка при възрастни хора.
Тези по-ранни констатации са базирани на не толкова солидни проучвания колкото е цитираното.
За него за обработени огромни количества данни с помощта на UK Biobank – набор от данни с генетична и медицинска информация от половин милион британци на средна и зряла възраст.
За да се установят взаимовръзките пиене – мозък, е изключително важно да се вземат под внимание объркващи променливи, които биха могли да замъглят резултата. Екипът стриктно е отбелязал възрастта, височината, пола, статуса „пушач или непушач“, социално-икономическия статус, генетичното потекло и района на местоживеене на всеки от анкетираните.
Те отговаряли на въпроси колко пият – от пълно въздържане до средно четири или повече алкохолни единици на ден. Когато изследователите групирали участниците по средни нива на консумация, се избистрил очевидният модел: обемът на сивото и бялото вещество, който иначе би могъл да бъде предсказан от другите характеристики на индивида, е намален.
Преминаването от нула на една алкохолна единица не е променило особено обема на мозъка, но преминаването от една на две или от две на три единици на ден е свързано с намаляване както на сивото, така и на бялото вещество.
„Това не е линейно – казва Реми Дейвиет от Университета на Уисконсин-Медисън – Става по-зле, колкото повече пиеш.“
Изводът остава дори ако от анализите се извадят тежките пиячи.
За да онагледят въздействието на алкохола, изследователите сравняват намаляването на размера на мозъка при употреба, с промените, настъпващи със стареенето. Всяка допълнителна алкохолна единица, консумирана на ден, се отразява като че ли мозъкът старее по-бързо.
Докато преминаването от нула до среднодневна единица алкохол се свързва с еквивалента на половин година стареене, разликата между нула и четири напитки се равнява на повече от 10 години амортизация на мозъка.
„Има някои доказателства, че ефектът от пиенето върху мозъка е експоненциален – казва Дейвиет . – Така че една допълнителна напитка на ден може да има по-голямо въздействие. Това означава, че въздържанието от последната напитка за вечерта може да има голям ефект по отношение на стареенето на мозъка.“
Превод и редакция: TRENDY NEWS