Има ли идеална диета? Трябва ли да пием по осем чаши вода на ден? Какво точно е глутенът и защо толкова хора се пазят от него? Медиите са пълни с нови открития и полезни съвети какво да ядем и пием, но дали тези твърдения почиват на някаква научна основа?
С нагледни и разбираеми графики и изобилие от удивителни факти книгата „Как работи храната“ разкрива целия процес – от производството на храна до това дали е полезна за вас.
iWoman предлага 25 интересни факта за храната, които определено ще ви изненадат.
- Мозъкът е най-енергоемкият орган в тялото.
- Докато пътуваме със самолет, чувствителността ни към храните намалява с 30%.
- Организмът започва да усвоява водата едва 5 мин след поглъщането ѝ.
- 150 грама ягоди осигуряват необходимата дневна доза витамин С.
- 45% от всички произведени плодове и зеленчуци се изхвърлят.
- Човек консумира годишно по 179 яйца.
- Всеки човек в света изяжда средно по 35 килограма картофи на година.
- 100 000 са различните видове ориз.
- Първият нарязан и опакован хляб е произведен през 1928 г. от американския изобретател Ото Роуедър.
- Растенията обикновено произвеждат най-много антиоксиданти във външните си части, затова се препоръчва изяждането на обелките.
- В света се произвеждат повече от 200 млн. тона сол.
- Швейцарците са най-големите консуматори на шоколад в света и изяждат почти по 9 кг на човек годишно.
- 38% от чая се отглежда в Китай, най-големият производител на чай в света.
- Япония консумира 10 литра соев сос на човек годишно.
- Медът съдържа повече калории от захарта.
- 75% от обработваемата земя се използва за изхранване на добитък, не на хора.
- Прясната ябълка е 25% въздух.
- Яйцата не повишават холестерола.
- В някои плодови сокове има толкова захар, колкото в газираните напитки.
- В безкофеиновото кафе все пак има 3% кофеин.
- Изгаряме 35% от калориите в белтъчините по време на храносмилането.
- В касиса има четири пъти повече витамин С, отколкото в портокалите.
- Над 80% от хората в Източна Азия имат непоносимост към лактозата.
- Краставицата е 96% вода.
- Щурците са по-богати на белтъчини от телешкото месо.