Дъвката, освен че премахва лошия дъх, има и редица скрити ползи за здравето, смята диетологът Лорън Манакър. Тя изброи пред „Яжте това, не това!“ четирите най-неочаквани от тях.
Първата неочаквана полза от дъвката е намаляването на желанието за сладко и потискането на апетита. Лекарката съветва тези, които опитват да намалят теглото си и да избягват десертите, да дъвчат дъвка след хранене.
Манкър добавя, че дъвченето на дъвка без захар след хранене е отличен начин за предотвратяване на кариеси, тъй като е „малката топчица“ е подходяща за премахване на плаката и остатъците от храна.
„Дъвченето увеличава производството на слюнка, което ще помогне за изхвърлянето на бактериите, причиняващи кариеси“, обяснява тя.
Може и да не ви се вярва, но една малка лентичка дъвка с ксилитол може да намали риска от ушни инфекции. Доктор Манакър обяснява, че ксилитолът в дъвката се използва като заместител на захарта.
„Това вещество може да повлияе на бактериите, които провокират развитието на болезнени състояния в ушите“, добавя тя.
Диетолози определиха кои са най-ефикасните продукти за отслабване
Като друга скрита полза от дъвката диетоложката посочва стимулирането на червата.
„Ако сте имали операция на стомашно-чревния тракт или операция, която засяга тази област на тялото (като цезарово сечение), функцията на червата може да се нормализира по-бързо, ако дъвчете дъвка без захар няколко пъти на ден след операцията, “, казва в заключение тя.
Превод и редакция: TRENDY NEWS