На римския император ли е кръстена салатата „Цезар“ или е просто император сред салатите?
Салатата у нас е сравнително ново блюдо. И понеже нямаме големи традиции, това, което ви се сервира в ресторантите не е салата „Цезар“. И при най-добро желание, не е. Някаква друга салата е, която си е присвоила името. Но най-напред за самото име. Да го изясним, пък после ще се върнем на масата.
Гай Юлий Цезар – човекът, който по цял ден ядял листа от маруля с пармезан.
Глупости, разбира се. Няма нищо общо със салатата Гай Юлий Цезар. Пък и толкова обикновено блюдо едва ли може да мине за „Цезар“ сред останалите салатени патриции или обикновени снобски бъркочи.
Салатата дължи името си на Цезар Кардини – италиански емигрант, който отваря ресторанти в Мексико и в САЩ в началото на 30-те години. Кардини измислил въпросната салата, макар че едва ли е паднало кой знае какво голямо мислене. Трикът е в това, че салатата е твърде лека, говорим за оригинала, не за това, което си мислите, че е истинската. А скоро именно този оригинал станал моден сред холивудските актриси, а от там и сред простолюдието.
Какво представлява оригиналната салата Цезар?
Маруля и крутони, пармезан, лимонов сок, зехтин, сол, черен пипер и сурово яйце – само жълтък. Да не забравяме и сос Уорчестър. Както забелязвате никакво пиле, никаква майонеза или майонезен сос, никаква аншоа. Сос Уорчестър. Историято на този сос си е за отделна Питанка, но ферментиралата риба е част то него.
Оригиналът на салатата е с цели марулеви листа, не се режат, взимат се с ръка от чинията и се хрупат. Ето ви мита за разните там балерини и красавици, които ядяли само по едно марулево листо. Не, уважаеми, ядяли са салата „Цезар“ оригинална. И по начина, по който е предвидена да се яде.
Клеопатра – последната египетска царица (СНИМКИ)
Днес ако отидете и си поръчате такава, а ви донесат цели марулеви листа, леко подправени и само с пармезан и крутони, на цена 6-7 лв, на вас ще ви стане лошо. Така че родното ресторантьорство бута в салатата тежки майонезени сосове, за да се нахраните. Аншоата не е наше хрумване. На доста места се сервира така, но ако е с аншоа, вместо със сос Уорчестър, двете заедно биха били прекалени, нали?
Ако е с аншоа за сметка на уорчестър, това не е Цезар, нарича се Авиаторска салата. Печено пиле, бекон и прочее са допълнителни разработки, за които наследниците на Цезар Кардини не дават да се казва с това име, ама кои са те, че да ни казват.
Такива работи със салатата. Нищо общо с император Цезар. Или може би има нещо общо, ако броим това, че господин Кардини е кръстен на него. Но това прави връзката доста индиректна. Така че салатата „Цезар“ си е салата „Цезар“, императорът си е император.