Ако следите теглото си и не искате Дядо Коледа да носи със себе си не само подаръци, но и няколко излишни килограма, предлагаме да замените традиционните „тежки“ ястия с по-леки варианти. Те също са много вкусни, но и полезни, така че съвсем спокойно може да „украсите“ новогодишната трапеза с тях.
В 100 грама класическа херинга под кожено палто има около 170 килокалории. Това ястие определено не може да се нарече диетично и здравословно. Но ако не можете да си представите Нова година без него, можете да намалите съдържанието на калории и „вредността“, като замените купената от магазина майонеза с домашен сос с гръцко кисело мляко или заквасена сметана. И в този случай, дори ако оставите всички останали съставки същите, получавате не повече от 100 килокалории.
ХЕРИНГА С ДОМАШЕН СОС
Съставки
- Херинга – 1-2 бр.
- Картофи – 2-3 бр.
- Морков – 1 бр.
- Кокоши яйца – 2 бр.
- Цвекло – 1-2 бр.
- Лук – 1 бр.
За сос
- Кисело мляко или заквасена сметана 10% масленост – 200 гр.
- Горчица на прах – 1 ч.л.
- Черен пипер и сол (на вкус)
МЕТОД НА ГОТВЕНЕ
Смесете съставките за соса в блендер до гладкост и след това гответе ястието по същия начин, както в традиционната версия, но можете да намажете не всеки слой със соса, а само първия и последния.
И така, сварете зеленчуци (с изключение на лук) и яйца, охладете и настържете; освободете херингата от костите и нарежете на малки парчета; поставете херинга и лук на дъното на голяма чиния, намажете със слой сос и след това наредете слоеве от картофи, моркови, яйца, цвекло; Намажете слоя с цвеклото отново със соса. Оставете да вари и сервирайте.
ЛЕКА РУСКА САЛАТА БЕЗ КАРТОФИ И СЪС ЗАКВАСЕНА СМЕТАНА
В 100 грама руска салата с майонеза и колбас – 187 килокалории. Ако замените колбаса на вашата трапеза с пиле, ще има около 160 килокалории (което също е прилично). Предлагаме рецепта, в която са премахнати най-калоричните съставки от салатата – картофи и майонеза. В крайна сметка: около 87 килокалории!
съставки
- Пилешки гърди – 250гр.
- Кокоши яйца – 2 бр.
- Кисели краставици – 2-3 бр.
- Консервиран зелен грах – 5-6 супени лъжици. л.
- Заквасена сметана за дресинг – 2 супени лъжици. л.
- Сол, черен пипер, билки – на вкус.
МЕТОД НА ГОТВЕНЕ
Сварете гърдите и яйцата, охладете и нарежете на малки парчета. Краставиците също се нарязват на ситно, зеленият грах се отцежда от водата. Смесете всички съставки и подправете със заквасена сметана.
Лесни рецепти с авокадо, сьомга и други суперхрани за сияеща кожа (СНИМКИ)
ПЕЧЕНИ ЯБЪЛКИ С ИЗВАРА И МЕД
За десерт не е необходимо да сервирате торти и сладкиши с огромно количество захар. Те не са много полезни през деня, да не говорим за вечерта. Предлагаме да замените обичайните сладкиши нещо с ябълки, пълнени с извара, заквасена сметана и мед. И децата, и възрастните ще ги оценят, а калоричното съдържание на ястие на 100 грама е около 60 килокалории.
Съставки за 2 порции
- Средно голяма ябълка – 2 бр.
- Извара – 100 гр.
- Заквасена сметана – 1 супена лъжица. л.
- Мед – 1 ч.л
- Канела, индийско орехче или други подправки – на вкус.
МЕТОД НА ПРИГОТВЯНЕ
Отрежете горната част на ябълките и отстранете семките и по-голямата част от пулпата (но не я изхвърляйте!). Пригответе пълнежа, като смесите ябълковата каша с извара, заквасена сметана, мед и подправки. Поставете пълнежа във всяка ябълка, след това я увийте във фолио и я изпратете във фурната, предварително загрята до 180 градуса, за 15-20 минути. След охлаждане на стайна температура и сервиране.
Няма как да не впечатлите всички гости с такава изискана, а и нискокалорична трапеза.
Превод и редакция: TRENDY NEWS