Да си позволи деликатес като бял трюфел или омар термидор може би е малко крайно за средностатистическия човек. Има обаче и едно друго лакомство, което засенчва напълно гореспоменатите ястия – хайвер.
Създаденият през 2015 г. хайвер Strottarga Bianco се продава на цената от 100 000 евро за килограм. Въпреки високата си цена, човек може да се сдобие с него само със специална поръчка.
Той е направен от белия хайвер на редкия вид есетра албинос. Производителят първо отделя водата от хайвера и го смила фино, което обаче не е достатъчно, за да оправдае високата му цена. След това към него се добавя 22-каратово злато.
„Това определено не е продукт за всеки. Пазарът обаче се нуждае от нови и абсолютно изтънчени продукти, които готвачите по света да предлагат на гостите си.“ Това казва Валтер Грюел. Той добавя, че неговият хайвер се консумира най-добре с паста, ризото или на препечена филийка.
За създаването на 1 килограм от ценния продукт се използват пет килограма бял хайвер, тъй като около 80% от него се губят при процеса на дехидратация.
Хайверът е дело на рибния фермер от Залцбург Валтер Грюел и неговия син Патрик. Семейната им компания е първият производител на хайвер от есетра в Австрия, а компанията е една от близо 30-те, които отглеждат есетра в света.
Любовна отвара – Храни, които повишават либидото
На есетрата са й необходими между осем и десет години, за да е готова да пусне хайвера си, според уебсайта на компанията.
Стандартният бял хайвер на компанията, който не съдържа златни примеси, се продава в Австрия на цени от 6 250 евро за 250 гр. Или над 28 000 евро за килограм.
Най-скъпият хайвер в света носи името Алмас и е от иранска белуга. Той се продава на цена средно от 20 000 паунда (30 800 долара) за килограм, според книгата на рекордните на Гинес.