Две нови проучвания са установили, че пиенето на повече кафе всеки ден може да доведе до по-дълъг живот.
Проучванията, едно в САЩ и едно в Европа, публикувани в Annals of Internal Medicine, проследяват над 700 000 души от множество етнически групи в над 10 европейски страни и САЩ и установяват, че дори пиенето на кафе без кофеин носи ползи за хората, в сравнение с тези, които не го консумират.
Изследванията заключават, че консумацията на 1-2 чаши кафе на ден води до 12% по-нисък риск от смъртност, а консумацията на 2-4 чаши на ден води до 18% по-нисък риск.
Това проучване подкрепя по-ранни проучвания, които установяват, че консумацията на кафе (както с кофеин, така и без кофеин) е свързана с по-ниски рискове от висококачествен рак на простатата. Текат още изследвания, за да се разбере по-добре тази връзка.
Кафето е сложна смес от съединения, които имат различни биологични ефекти, както и противовъзпалителни свойства. Смята се, че кафето е източник на полифеноли, които имат мощни антиоксидантни свойства, което помага на клетките да се справят със свободните радикали в кръвта. Свободните радикали присъстват нормално в организма и всеки един от тях съществува в продължение само на малка част от секундата, но уврежданията които оставят след себе си, са необратми.
Един от авторите на европейското проучване, Марк Гунтер, заяви, че пиенето на няколко чаши кафе на ден не ви носи никаква вреда и всъщност се оказва доста полезно.“Вероника Уенди Сетиаван, доцент по превантивна медицина в Медицинския факултет на Кек в USC, която ръководи част от проучването казва: „Тези проучвания и предишните проучвания показват, че за повечето хора няма дългосрочна вреда от пиенето на кафе. Умерената консумация на кафе може да бъде включена в здравословната диета и начин на живот.“